L’empresa social som nosaltres

L’empresa social som nosaltres

En un article publicat a social.cat, el pedagog, director de la Sectorial d’Iniciativa Social de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya i president de la Patronal del Tercer Sector Social de Catalunya, Joan Segarra, analitza el concepte i model d’empresa social.

Així, comenta que darrerament estem assistint a diferents i importants moviments entorn de l’articulació dels models vinculats a l’empresa social.  Es tracta d’accions impulsades des del mateix sector, però també des de les administracions públiques i partits polítics amb l’objectiu de definir i regular l’entorn de l’Economia Social i promoure aquest tipus d’empresa dins de l’economia catalana.

Segarra recorda que l’empresa social  aprofundeix en la qualitat del treball, disminueix les desigualtats i genera ocupació de qualitat; i que també permet facilitar nous espais de col·laboració pública-social entre les empreses de l’economia social i les administracions públiques. Tot i suposar una gran oportunista per a les entitats del tercer sector amb activitat econòmica i empresarial i les altres formes de l’economia Social, assenyala la importàancia de no adormir-se i que altres ens furtin el concepte i el model.

Què és una empresa social?

Una possible definició seria la que incorpora de manera diferenciada criteris econòmics i socials. En referència a la dimensió social, objectiu explícit de beneficiar la comunitat, iniciativa llançada per un grup de ciutadans, poder de decisió no basat en la propietat del capital, caràcter participatiu, que involucra diferents parts afectades per l’activitat i distribució de beneficis limitada. Aquests tipus de definicions apel·len directament, entre d’altres, a les empreses i entitats que avui configuren el tercer sector social amb activitat econòmica i empresarial en les seves diferents formes jurídiques.

Per això, les entitats del tercer sector han apostat per constituir una organització de quart nivell que les agrupi. Així, abans de l’estiu es presentarà Economia Social Catalunya, associació que neix amb l’objectiu de promocionar i projectar els valors de l’economia social al nostre país.

No ho oblidem, doncs: l’empresa social som nosaltres! Som les entitats socials sense ànim de lucre, les cooperatives socials, els centres especials de treball, les empreses d’inserció, les que al costat de les altres formes de l’economia social. Però no ens despistem; no seria el primer cop que altres amb interessos purament lucratius s’apropien dels nostres valors i models per netejar-se la cara.

Comparteix aquest article

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


%d bloggers like this: